Cel puțin deocamdată, iarna nu și-a făcut simțită prezența decât sporadic, la nivelul întregii țării – exceptând doar câteva zone -, iar veștile sosite din partea meteorologilor nu sunt de natură a-i mulțumi pe amatorii sporturilor de iarnă. Temperaturile se situează, constant, peste valorile normale pentru această perioadă, însă au existat ani în care zăpezile și gerul au făcut ravagii.
Sute de români din Vechiul Regat şi-au pierdut viaţa din cauza frigului în luna februarie a anului 1929, spre exemplu. În Bucureşti se înregistraseră minus 24 de grade Celsius. Cea mai scăzut temperatură din acel an s-a înregistrat în Ţara Bârsei, acolo unde termometrele au indicat… -38,5 grade Celsius.
Și Constanța a fost lovită d eun ger năprasnic în acea lună, iar vapoarele au fost prinse în gheţuri. Ţărmurile Mării Negre au îngheţat, foarte multe vase s-au rătăcit şi au suferit avarii din cauza mării îngheţate, informează adevarul.ro.
În ziua de 3 februarie a anului 1954, vântul a suflat cu 126 km/h în Bucureşti şi în zona de sud-est ţării. În Bucureşti au căzut ninsori de 115 l/mp de zăpadă și s-au format nămeți de 5 metri. Circulaţia tramvaielor a fost oprită în Capitală, iar mulţi bucureşteni au rămas blocaţi în case.
Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Române a transmis un comunicat prin radio, iar cetățenii apți de muncă erau chemați să participe la deszăpezire. Bineînțeles, Partidul le-a amintit românilor că erau „datori să participe la lucrările de deszăpezire şi de aprovizionare cu alimente a populaţiei”.